My tips for making (better) outfit photos - A Couple blog

Mijn tips voor het maken van (betere) outfitfoto’s

Na al meer dan vier jaar outfitfoto’s te plaatsen op mijn blog, vind ik dat ik wel kan zeggen dat mijn stijl en outfitfotografie gedurende deze jaren is veranderd en dat ik mij op dit gebied heb kunnen ontwikkelen. De laatste tijd ontvang ik wel eens vragen over mijn outfitfoto’s en tips op dat gebied, dus ik heb een aantal punten gebundeld in deze post voor je. Niet dat ik een professionele fashion-/outfitblogger ben, maar ik denk wel dat ik een aantal handige tips kan geven. Ik heb besloten om deze post in tweeen op te delen: tips voor de fotograaf (als het geen professional is) en tips voor de blogger.

Tips voor de fotograaf (als het geen professional is)

Gebruik een groot diafragma

Een belangrijk -en vaak genoemd- element bij outfitfoto’s is de achtergrond van je foto’s. Bloggers willen graag foto’s met de bekende blurry achtergrond, welke kan worden gecreëerd met een groot diafragma op je (systeem- of spiegelreflex)camera. Even snel uitgelegd: het diafragma is de opening van je lens. Het doel van het diafragma, is het doorlaten van de jusite hoeveelheid light voor een goed belichte foto. Door te variëren met de grootte van de opening, kan je heel precies regelen hoeveel licht er door je lens komt. Hiermee bepaal je o.a. of je foto goed belicht is. Daarnaast is het diafragma een belangrijk element als het aankomt op de scherptediepte, wat het gebied omvat dat wordt weergegeven van achter naar voren op een foto.

Wanneer je outfitfoto’s gaat maken, wil je vaak dat de achtergrond een beetje blurry is, zodat jij en de outfit echt naar voren komen op de foto. Dit kan je bereiken door een groot diafragma te gebruiken, wat betekent dat je een laag getal in moet stellen. Let er hierbij op dat je niet het laagste getal neemt, je lens is dan meestal niet het scherpste. Elke lens heeft andere diafragma waardes, dus het hangt uiteindelijk wel af van je lens, de afstand van de blogger & achtergrond en de afstand blogger & fotograaf. Mocht je nog op zoek zijn naar een low budget, maar echt fijne lens voor outfitfoto’s, dan raad ik je de 50mm lens zeker aan! Oh, en vergeet niet om te focussen op het juiste punt, als je verkeerd focust, krijg je alsnog niet wat je voor ogen had.

Fotografeer vanuit verschillende hoeken

Deze tip klinkt waarschijnlijk redelijk cliché en logisch, maar toch denk ik dat veel mensen zich niet bewust zijn van het feit dat de hoek vanwaaruit wordt gefotografeerd belangrijk is. De hoek waarin je fotografeert is wel een persoonlijk dingetje, iedereen heeft een andere stijl en iedereen vind iets anders mooi. Toch wil ik deze twee hoeken voor bepaalde shots aanraden:

  • Gefotografeerd van beneden of navelhoogte bij full body foto’s (hierdoor lijk je zo lang als je bent of zelfs langer, van bovenaf lijk je meestal kleiner).
  • Gefotografeerd van bovenaf voor detailfoto’s en zitfoto’s (dit creëert gewoon een leuk plaatje).

Uiteindelijk blijft de stijl waarin je outfits fotografeert -inclusief de hoeken- afhankelijk van de blogger en fotograaf. Je moet zelf ontdekken wat je mooi vindt en wat goed werkt, zodat je een foto vanuit de juiste hoek kunt maken.

Tips voor de blogger

A Couple blog - Outfit photo tips
Pull & Bear jacket | Chanel bag | Levi’s t-shirt | Monki jeans
Doe onderzoek naar poses

Klinkt ook redelijk logisch, maar ik vind het best een belangrijk punt. Veel meiden die ik volg op Instagram zijn bloggers of style girls en ik kan echt geïnspireerd raken door hun foto’s  (check deze en deze posts om te zien over welke meiden ik het nu o.a. heb). Ik vind het leuk om hier poses en verschillende hoeken te zien en ontdekken, maar ook om te zien wat voor foto’s passen bij bepaalde looks en mijn stijl. Pinterest is hier overigens ook heel fijn voor, omdat ik daar altijd veel outfitfoto’s bekijk.

Daarnaast moet je er goed op letten dat je pose bij de omgeving past. Kijk goed om je heen en bekijk wat er naast je ligt/staat, zodat je een pose kunt aannemen die zowel je outfit als de bijbehorende omgeving benadrukken. Een aantal poses die vaak goed werken:

  • Lopen (niet te snel, gewoon een paar rustige stappen)
  • Één been wat meer naar voren (hallo lange benen!)
  • Ronddraaien (geeft een speels en relax effect)
  • Zittend (geeft je outfit en foto’s net een andere touch :))
Leer je lichaam kennen

Bekijk eerdere outfitfoto’s van jezelf en ontdek welke poses bij jou en je lichaam passen. Wees je bewust van je lichaam en weet hoe het beweegt, maar leer ook wat bij jou niet werkt en wat er niet top uitziet bij jou. Poseren is een stuk eenvoudiger als je je lichaam kent en weet wat wel en niet werkt. Probeer echter wel te vermijden dat je niet continu dezelfde poses gaat aannemen, dat kan uiteindelijk saai worden ;)

Je kan ook oefenen voor een spiegel, als je echt goed wilt zien wat werkt bij jouw lichaam of een specifiek kledingitem. Dit kan een beetje awkward zijn, maar leert je wel veel over je lichaam, waardoor je comfortabeler zult staan poseren!

Ik wil mijzelf echt geen outfitfoto professional noemen, maar ik hoop dat deze post je wel een beetje heeft kunnen helpen. Laat het vooral weten als je aanvullende vragen hebt!

Heb jij aanvullende tips voor bij het maken van outfitfoto’s? Laat ze weten in een comment, ik hoor ze graag! :)

xx Alex

ps. de komende 2 weken zal het hier heel rustig zijn (lees: weinig tot geen posts). Op Instagram kan je zien waarom! 

Bewaren

Bewaren

17 Comments

  1. Oh, handig dit! Ik kom er dus achter dat ik zo goed als altijd gewoon op ooghoogte fotografeer ipv me een beetje te bukken. Of voor de detailfoto’s, van bovenaf, slim! ((: Nooit opgemerkt dat zulke foto’s van bovnaf werden genomen. Nu snap ik hoe het komt dat mijn foto’s er nooit zo wauw uitzien, oeps. ((: (En poses zijn een ramp, vooral als je op het moment zelf snel wat wilt verzinnen.)

    1. Well, I think the pose you strike and how it looks is more based on the person itself than the weight. It about finding the right post for your weight, to display your body as great as it is :)

  2. Leuke tips! Ik maak bijna al mijn foto’s met een statief dus die navellengte daar voldoe ik altijd wel aan hihi. Al is heel veel andere poses en hoeken fotograferen ooit dan wel lastig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Close